Det ekonomiska läget är skarpt – vad göra?

Det ekonomiska läget är skarpt – vad göra?

Högre räntor. Inflation som gör varenda pinal dyrare. El-priser som skjuter i höjden. Läget är skarpt. Grovt kan man agera på två sätt när sådant här inträffar: sticka huvudet i sanden eller ta tag i det.

Och när det kommer till ens ekonomi, är det första alternativet väldigt vanligt. Så vad göra? Ingen hets, ta det steg för steg:

Steg 1. Dra upp huvudet ur sanden. Få överblick.

Det kan vara svårt. Och ibland kanske göra lite ont. Pengar försvinner i konsumtion och går mellan konton hit och dit. Man har olika kreditkort här, och olika hus- och konsumentlån där. Försök få kontroll över flödet. Ha inte bråttom. Du har precis börjat andas frisk luft. Vad är dina faktiska intäkter och tillgångar, och vad är dina utgifter? Det handlar alltså om att slå ihop transaktioner från olika konton och sortera upp det. Det låter jobbigt, men det är just därför Zlantar finns. Appen gör allt det här åt dig. I Zlantar-appen går du till: Ekonomi > Översikt >Spenderat > Månad/år

Steg 2. Börja optimera. Byt avtal.

Ja ja. Byta avtal. Tack för tipset. Spara några kronor. Det gör knappt någon skillnad. Men många avtalsbyten kan göra stor skillnad. Om det låter jobbigt, se till att göra alla dina byten på ett och samma ställe (Avtal och Byt upp i Zlantar-appen) så blir det inte krångligt. Varför ge bort pengar, när du kan få samma sak för en mindre slant.

Steg 3. Använd avtalen smart.

Även lite smartness runt avtalen kan göra oerhört stor skillnad. Ett exempel: Ta din tidningsprenumeration, där du som trogen kund är en riktigt förlorare. Säg upp avtalet. Och invänta sedan kanonerbjudandet (50 kr för typ 3 månader) som bara av en händelse råkar dimpa ner i din inkorg kort tid därefter, från samma tidning, eller kanske från den konkurrerande morgontidningen.

Ett exempel till: Streaming-abonnemang. Teckna hos valfri operatör. Säg upp avtalet direkt. Då har du en månad på dig att titta rent hos den aktören. Och när avtalet löper ut, byter du till nästa operatör. Låt inte fyra-fem olika abonnemang löpa på parallellt.

Summa summarum. Gör steg 1, 2 och 3. Då har du fått en riktigt bra start.

Här finns massor av pengar att spara, och vi kommer publicera mer av den här typen av tips på Zlantar framöver. Skicka gärna in dina egna tips på info@zlantar.se.

Related Posts