Svea Bank nu helägare av Zlantar - appen blir gratis

Svea Bank nu helägare av Zlantar - appen blir gratis

Läs intervjun med Zlantars grundare Andreas Öberg. Vad kommer att hända i appen? Hur ser framtiden ut?

Zlantar kan stolt meddela att den tidigare delägaren Svea bank nu är helägare av Zlantar. Från tiden för uppköpet förra året fram till nu har det arbetats hårt med ny vision om hur appen ska bli ännu bättre. Vad ska det satsas på, och hur blir det med gratis-, plus- och premium-modellerna? Nu finns goda nyheter till alla användare: beslut har fattats att göra appen helt gratis (exakt datum för övergång meddelas senare i höst).

Zlantar drog i gång 2017 med målsättningen att bli den bästa appen för att få kontroll på sin privatekonomi. Men historien om Zlantar går tillbaka längre än så. Det började redan 2009 med utvecklingen av Smartbudget. En av de som varit med hela tiden är Andreas Öberg som numera jobbar som företagets VD.

Hur har den här resan varit egentligen?

”Ända sedan starten med Smartbudget och vidare in i Zlantar har målet varit att skapa ett verktyg för den vanliga människan att kunna hantera sin privatekonomi. Det har varit otroligt spännande och kul, men det har också haft sina utmaningar. Bland annat hur vi ska hitta lönsamhet. Det är inte bara Zlantar som kämpat med just affärsmodellen, utan många ekonomiappar har genom åren haft de här utmaningarna. Och flera har lagts ner, men vi är kvar, och nu faktiskt starkare än någonsin.”

Zlantar satsade på att utveckla attraktiva tjänster där de kunde få kick-backs från leverantörer. Även en abonnemangsmodell infördes.

Office space Zlantar

”Här var vi väldigt noga med att vi inte skulle tjäna dubbelt på de användare som tecknade sig för ett abonnemang, utan att de skulle få tillbaka kick-backen om de tecknade vissa avtal i appen.” säger Andreas Öberg vidare.  

Parallellt med de här satsningarna började man titta på erbjudanden inom Open banking på företagssidan.

”Vi behövde kunna konkurrera på ekonomiapp-marknaden helt enkelt. Många av våra konkurrenter gick mot b2b, och vi insåg ganska snart att vi behövde göra samma sak. Det var helt nödvändigt för att fortsätta hålla en hög nivå av säkerhet, integritet och värde för användaren.”

Samtal fördes med ett antal olika aktörer, och valet föll till slut på Svea Bank, vilket enligt Andreas Öberg kändes helt naturligt eftersom de redan var delägare sedan tidigare. Här ställdes olika parametrar upp. Svea Bank vann på att Zlantar kunde skapa stor nytta för banken, samtidigt som det var en trygg ägare som kunde garantera appens fortlevnad.

”Jag tror att en stark bank och ekonomiapp med teknisk spetskompetens är den perfekta kombinationen. Det var därför valet föll på Svea. Det finns en tydlig win-win-situation här för alla parter. För appen, banken och inte minst för användarna av appen.”

På vilket sätt blir det en vinst för användarna?

”Vi behöver inte tjäna pengar på appen i sig. Vår nya starkare ägare gör att vi nu kan driva appen vidare som en gratisapp. Här ser man verkligen fördelen med att vara en del av en väletablerad bank.”

Behöver Zlantar-användaren vara orolig för sin data?

”Absolut inte. Här kan man vara helt lugn. Det är endast teknologin i appen vi använder då vi utvecklar våra b2b-tjänster för Svea. Aldrig användarens data. Och oavsett vem som äger Zlantar så tillhör datan alltid användaren. Inget förändras i de överenskommelser som ingåtts mellan användaren och Zlantar. Vi lyder fortfarande under GDPR och PSD2-direktivet och vi står fortfarande under Finansinspektionens tillsyn.”

Hur ser den närmaste framtiden ut?

”För några år sedan gjorde vi en enkätundersökning och frågade användarna vad de uppskattade mest i appen och vad de ville att vi skulle fokusera på. De svarade: ännu fler bankkopplingar och ännu bättre översikt. Men på grund av utmaningarna på intäktssidan kunde vi inte fullt ut satsa på det här. Men nu kan vi det. Det är här vi kommer att lägga vårt krut nu. För Zlantar-användaren blir det här verkligen en bra grej. För nu får de mer av allt de vill ha, utan att behöva betala för det.”

Mer information om när övergången till gratisapp sker kommer att presenteras senare under hösten 2023.

Inte alla, men några av gänget på Zlantar

Related Posts